• Atelierele Miraje

  Atelierele Miraje

  18 mai 2017, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca. Elevii de la școlile de masă și scolile speciale sunt așteptați la ateliere de improvizație în teatru, dans / mișcare, storytelling, modelaj in lut și muzică. Atelierele se vor desfășura între orele 9:00-14:00. Read More
 • Spectacol - concurs

  Spectacol - concurs

  17 - 18 mai 2017, ora 16:00, Casa de Cultură a Studenților, Cluj-Napoca. Secțiuni: teatru, dans și muzică. Read More
 • Cafeneaua pe întuneric

  Cafeneaua pe întuneric

  16 mai 2017, un eveniment special, aflat la a patra ediție, care atrage atenția asupra problemelor persoanelor nevăzătoare. Timp de două ore veți experimenta cum e să trăiești pe întuneric. Anul trecut aproximativ 100 de persoane au trecut pragul cafenelei, la cea de-a treia ediție. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Am revenit!

În perioada 8-10 aprilie 2014 Festivalul Cultural Miraje își așteaptă publicul să treacă din nou pragul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, dar și a Liceului pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca. Anul acesta festivalul își propune să ajungă la un public cât mai diferit și cât mai larg, mărind numărul locațiilor evenimentului și diversificând activitățile.

Festivalul Cultural Miraje se adresează atât elevilor din școlile speciale, cât și celor din învățământul de masă și dorește să contribuie la integrarea în comunitate a tinerilor cu dizabilități prin teatru, dans și muzică.

Ediția de anul acesta va fi un eveniment de 3 zile pline cu activități de educație non-formală. Pe lângă spectacolul-concurs de teatru, dans și muzică tinerii sunt așteptați la Atelierele Miraje, unde vor învăța tehnici de improvizație în teatru, dans sau muzică. Atelierele se vor desfășura în prima zi de festival la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca.

Celelalte două zile ale festivalului vor fi încărcate cu reprezentații de teatru, dans și muzică pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

„Prin aceste spectacole încercăm să schimbăm prejudecățile care totuși mai dăinuie societatea noastră despre ceea ce pot și ceea ce sunt persoanele cu dizabilități în țara noastră. Deci e o poarta deschisă spre integrare, spre cunoaștere, spre a ne câștiga un loc demn în această societate atât de zbuciumată și de greu de învins." (Silviu Vanda, director-adjunct Liceul pentru Deficienți de Vedere, Cluj-Napoca)

Un eveniment special va avea loc în avanpremiera festivalului, în data de 7 aprilie, când Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca va fi gazda unei Zile a Porților Deschise. Agenda Zilei Porților Deschise va cuprinde o expoziție cu lucrările elevilor de la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca și un concert pop-folk în aer liber.

Ediția din anul 2013 i-a avut invitați pe cei de la Vița de Vie. Alți artiști care au susținut cauza festivalului de-a lungul celor șase ediții au fost: Sensor, Răzvan Krivach, Emeric Imre, Magda Puskaș.

Prima ediție a festivalului a avut loc în 2008. De atunci peste 2.000 de persoane cu dizabilități au fost implicate în activitățile festivalului și peste 6.500 de spectactori s-au bucurat de reprezentațiile de pe scena Mirajelor.

"Oamenii, publicul care vine este din ce în ce mai educat și mai obișnuit cu genul acesta de spectacole. Tinerii sunt tot mai doritori și așteaptă parcă tot mai tare să vină festivalul." (Alin Vaida, coordonator festival Miraje 2008-2013)

Începând cu anul 2010 festivalul a căpătat o anvergură națională. Tinerii din liceele speciale din Arad, București, Buzău, Sibiu, Simeria, Tg. Frumos și Timișoara au urcat pe scena Mirajelor să demonstreze că teatrul, muzica și dansul nu au nicio limită, atunci când îți dorești cu ardoare și crezi în tine.

"Pe parcurs chiar au existat tineri care au căpătat încredere în sine de la participarea la festival și au reușit să iasă din limitele sociale. Au reușit să iasă din cadrul restrâns care le este promis după liceu. A fost un tânăr care a fost admis la Jurnalism. Au fost mai multe persoane care au dat admitere la Facultatea de Teatru, din câte știu două persoane au reușit. Mi se pare fantastic!" (Alin Vaida, coordonator festival Miraje 2008-2013)

Festivalul Cultural Miraje este organizat de YouthBank Romania în parteneriat cu Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca și Clubul Lions Genesis, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Tineret in Acțiune.

Mai multe informații despre festival și despre modalitățile de participare găsiți pe site-ul nostru, pe site-ul Liceului pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca sau pe contul de Facebook al festivalului.

În clipul de mai jos puteți urmări câteva momente din edițiile anterioare ale Festivalului Cultural Miraje.